אצות

מרבית עולמנו, כ 70% מפני כדור הארץ מכוסים במים. היצרנים המהווים את הבסיס לשרשרת המזון במים אלו הם יצורים קטנטנים – כשהם נוכחים בכמויות גדולות הם אף צובעים את מימינו בירוק – מיקרו אצות. גודלן מיקרוסקופי והן מאיישות כמעט את כל האזורים אליהם חודר אור השמש במקווי המים ברחבי הכדור. 

למיקרו אצות תפקיד עצום במערכת הטבעית – הן מספקות מזון לכל יצורי הים, מסרטנים קטנטנים, דרךך דגים ותמנונים ועד לווייתני הענק. בנוסף הן "שואבות" פחמן דו חמצני מהאוויר לצורך פוטוסינתזה, ומייצרותת כמחצית מכמות החמצן בכדור הארץ, ובכך משפיעות על מזג האוויר בעולם כולו. 

מיקרו אצות משמשות גם את האדם בתחומים רבים: האצות הזעירות עשירות במיוחד בחומרים בעלי ערך ובינהם: שומנים מהם אפשר להפיק דלק ("ביו דיזל"), חומצות שומן מבוקשות למזון (למשל אומגה-3), נוגדי חמצון (למשל בטא קרוטן) וחלבונים. עושר זה הופך אותן למועמדות מובילות לגידול מסחרי בתעשיה. 

מחקרים בתחום האצות, בנושא פיתוח מקורות מזון-על מתקיימים בחממה בשיתוף מפעל אמבר
 

צבע מאכל מאצות
הפקת פיגמנט כחול מספירולינה

מנחה: ד"ר גלי שלו-מלול

כיום, כאשר רוצים להשתמש בצבע מאכל כחול, לדוגמה להכנת ממתקים ועוגות, משתמשים בצבע מאכל סינטטיים. צבעים אלו עלולים להוות סכנה ולגרום לנזקים בריאותיים. בעולם נעשים מאמצים להפיק צבע מאכל טבעי שלא יהווה סכנה. אחד מסוגי האצות מהן ניתן להפיק פיגמנט כחול שיהווה בסיס לצבע מאכל טבעי הינו הציאנו-בקטריה "ספירולינה".  אך הייצור של צבע מאכל טבעי עדיין יקר ותהליך ההפקה מסורבל.
במסגרת מחקר זה, ננסה לייעל את שיטות הגידול של הספירולינה על מנת שנוכל להפיק ממנה כמויות גבוהות של פיגמנט כחול.
המחקר עשוי לתרום לתעשיית המזון ולבריאות הצרכנים.
 
אני ואצה נשנה את העולם
מחקרים בנושא גידול ספירולינה

בשיתוף מפעל אמבר, קרן יק"א, היזם מכבי קרסו, דשן גת
מנחות: סיגל לוצקי, נעמה גולן

על מנת לייצר מזון עבור 8 מיליארד בני אדם, העולם מחפש מקורות חלבון חדשים וידידותיים לסביבה. הציאנו-בקטריה "ספירולינה", הנחשבת מזון-על, עשויה להוות מקור חלבון פוטנציאלי. הבעיה היא שעלות האצה גבוהה מדי.

במחקר זה, נחקור דרכים לייעול הגידול של האצה, במטרה להוזיל את מחירה. במסגרת המחקר, תחשבו על ניסוי שיכול לסייע להוזיל את עלויות הגידול של האצות, תקימו את הניסוי ותבחנו את השערתכם. נושאים לדוגמה: השפעת תאורה על גידול האצות, השפעת מים מליחים או מים ממקורות שונים, שימוש בדשנים שונים ועוד.

 
הנדסת אצות
ניסוי עם אצות מהונדסות גנטית

בשיתוף חברת טרנסאלג'י
מנחה: סיגל לוצקי

הנדסה גנטית הינה מהתחומים המתפתחים בעולם. באמצעות הנדסה גנטית, מנסים כיום לחסן דגיגים ממחלות, על ידי שיתנו להם אצות שיהוו כמו כדור נגד מחלה, או כתרופה. בשיתוף פעולה עם חברת 'טרנסאלג'י', נבחן אצות מהונדסות גנטית.


במסגרת מחקר זה, תבחנו את היכולת של אצות מהונדסות גנטית להעביר את תכונותיהן לרימות של זבוב מיוחד שנקרא "זבוב החייל השחור". 
 
לחזרה לתפריט עבודות גמר לחצו כאן
 
 
ברוכים הבאים לחממה!

לינק לאתר החדש מבית היוצר של החממה - "אתגרי הקורונה" - כאן

החממה פתוחה כל יום - כל היום! שעות מענה במשרד:
ימים א' - ה', 8:00 - 15:00
בטלפון: 04-6374160, ובמייל:
hamamaoffice@gmail.com
 
בקרוב בחממה - אירועים, קורסים, פעילויות - לחצו כאן
 
דף הפייסבוק של החממה 

סדנאות ופעילויות לבתי ספר וקבוצות מאורגנות - לפרטים לחצו כאן 

מוזמנים לקרוא את חוברת הרעיונות של החממה כאן

חוברת ההשראה של החממה עלתה לאוויר - לחצו כאן

חג שמח ושנה טובה!
 

 
 
יש מקום לכל אחד להמציא, לגלות ולחקור!
לחצו כאן למידע על חוגי החממה
 
 
החממה האקולוגית בעין שמר, קיבוץ עין שמר, ד.נ. מנשה, מיקוד 38816
טלפון. 04-6374160  |   פקס. 04-6374160
דוא"ל.  gevanoam@gmail.com
בניית אתרים | עיצוב אתרים | קידום אתרים | כרטיס פייסבוק עסקי סטודיו רותם-בר: rotembarstudio.com