מיקרו אצות

"אני ואצה נשנה את העולם"

תחום האצות החד תאיות תופס תאוצה במחקר ובתעשייה, ומעורר עניין רב בקרב יזמים, חוקרים וממציאים הרואים באצות ענף מרכזי בחקלאות העתיד. האצות החד תאיות משמשות למגוון יישומים, ביניהם כמקור לחלבון לשימוש האדם באופן ישיר או באופן עקיף דרך הזנת דגים בחקלאות הימית, לטיפול במים, לרפואה, לקוסמטיקה ואף מהוות פוטנציאל עתידי להפקת ביו-דלק.
למיקרו אצות תפקיד עצום במערכת הטבעית – הן מספקות מזון לכל יצורי הים, מסרטנים קטנטנים, דרך דגים ותמנונים ועד לווייתני הענק. הן "שואבות" פחמן דו חמצני מהאוויר לצורך פוטוסינתזה, הן אפילו משפיעות על מזג האוויר בעולם כולו.
תחום מרתק זה מזמן אפשרויות ללמידת חקר משמעותית: באמצעות האצות, עוסקים התלמידים בלמידה רב-תחומית המשלבת ביולוגיה, חקלאות, סביבה, קיימות, פיזיקה וכימיה, משלבים לימוד עיוני ומעשי מאתגר, ועוסקים בנושא בעל חשיבות עכשווית, אליו ניתן לחבר מומחים מהתעשייה והאקדמיה בסביבת בית הספר.

 
גידול אצות בבקבוקים בשיטה שפותחה בחממה בשנת 2007
אצות בחממה
פיתוח תחום הוראת האצות בחממה האקולוגית בעין שמר

 
החממה האקולוגית בעין שמר הינה מחלוצות הכנסת האצות לתחום החינוך בישראל. משנת 2007, מפתחת ומיישמת החממה תכניות לימוד וחקר בתחום האצות לתלמידי בתי ספר בכיתות ו'–י"ב, במגוון מסגרות. פיתוח תחום האצות זכה לתמיכה של יק"א בישראל בשנת 2012, ולתמיכה של מפעל "אמבר" בשנים 2014-2021. לאורך השנים, גודלו בחממה האצות ספירולינה (ציאנו-בקטריה), ננוכלורופסיס, איזוכריזיס, כלורלה, אולווה וגרסילריה.

תכניות לימודים 

תכניות הלימוד בתחום האצות בחממה מתבססות על שיטות הוראה-למידה שונות, כגון הוראת חקר מדע ולמידה מבוססת פרויקט (PBL). הלמידה נעשית במסגרות שונות, ביניהן תכניות ללימוד המתודה המדעית (מערך ניסוי), תכניות העשרה, מגמת מדעי הסביבה, ביו-חקר, ביו-דע, אקו-טופ ועבודות גמר. תכנית הלימודים שכתבה החממה לביו-חקר קיבלה את אישור הפיקוח.
בתהליך החקר, נחשפים התלמידים לעולם האצות, רוכשים מיומנויות חקר, אוספים ומעבדים מידע, עובדים בצוותים, מתכננים ניסויים ופרויקטים, מבצעים אותם (בצוותים), אוספים את הנתונים, מנתחים ומעבדים אותם, ומציגים את הממצאים בפני קהל.
הפרויקטים והמחקרים עוסקים בשלבי גידול שונים של האצה, תנאי גידול, שיטות גידול והפקת חומרים בעלי ערך מהאצות. כמו-כן, נעשים ניסויים בהיבטים אקולוגיים של טיפול במים בעזרת אצות ובניית מארג מזון. 
את תכניות הלימוד בתחום האצות ואת שיטות הגידול והיישום בהיבט החינוכי-חקלאי, בנה צוות החממה בהובלה של ד"ר גל דישון, איתי עברי, אביטל גבע, ד"ר בני טלטש, סיגל לוצקי, זינא גאנם, ד"ר אלי קלמנזון, ד"ר נאוה כרמל, ולי סטנטון.


ליווי מורים ובתי ספר

החממה מסייעת לבתי ספר ומוסדות חינוך המעוניינים ללמד את תחום האצות ולהקים תשתית לגידול אצות לעשות כן, באמצעות ליווי, ייעוץ וקיום השתלמות מורים. השתלמות המורים אתה מקיימת החממה נועדה להקנות למורים חשיפה לתחום ועצמאות בהוראת חקר של תחום האצות.
החממה מעניקה ליווי וייעוץ לבתי ספר ומוסדות חינוך המעוניינים לפתח וליישם את הוראת חקר האצות במסגרותיהם, מפתחת ובונה מתקני "קיר אצות" לגידול אצות בבית הספר, למטרות הוראת חקר. במסגרת זו, הקימה החממה מתקנים לגידול אצות והעניקה ליווי מקצועי לצוות ההוראה בבתי הספר "גמנסיה הרצליה", כפר הנוער "מוסינזון", בי"ס "וייצמן" בעכו, ביה"ס בלקייה ועוד...

 

תלמידים מבצעים חקר בתנאי הגידול של האצות בחממה

מחקרים לדוגמה

השפעת אצה מהונדסת גנטית המכילה הורמון גדילה על רימת זבוב החייל השחור, והשפעת הרימה על גדילה של דג קרפיון הנוי
יובל ברמן, מבואות עירון
בהנחיית סיגל לוצקי מהחווה החקלאית בעין שמר, בליווי המומחים דורון אייזנשטאט (חברת TransAlgae) ושחר כרמי (חברת ביו-בי) ובשיתוף מפעל "אמבר".  

יובל זכה עם מחקרו במקום הראשון בתחרות לעבודות גמר מצטיינות בנושאי סביבה וקיימות של אוניברסיטת בן גוריון לשנת 2019.
לקריאת העבודה לחצו כאן


The effect of salinity on the growth rate and protein content of Spirulina Platensis.
נעם קוזיק
בי"ס מבואות עירון
עבודת גמר בביולוגיה
מנחה: ד"ר גל דישון

גידול ספירולינה במים מלוחים במתקן חצי מסחרי
רועי וימר
בי"ס מבואות עירון
עבודת גמר בחקלאות
מנחה: ד"ר גל דישון

השפעות תנאי עקה תאורתיים על עידוד ייצור הפיגמנט Fucoxanthin באצה Isochrysis galbana
הראל בן שבת
בי"ס מבואות עירון
עבודת גמר בביולוגיה
מנחה: ד"ר גל דישון וד"ר אורן איילון
העבודה זכתה במקום הראשון בתחרות "קמפוס ירוק" של אונ' בן גוריון לשנת 2018 
 
אניה לוינסקה
כפר הנוער אלוני יצחק
עבודת גמר בחקלאות
מנחה: סיגל לוצקי

עדי ממן
אולפנה כפר פינס
עבודת גמר בחקלאות
מנחה: סיגל לוצקי

השפעה של הזנה ברימת זבוב החייל השחור הגדל על מצע מועשר בכחולית ספירולינה, על גידול דג קרפיון הנוי (קוי)
מיכאל קריבצ'יקוב
כפר הנוער אלוני יצחק
עבודת גמר בביולוגיה
מנחה: סיגל לוצקי

השפעת ויטמין C על גידול אצת ספירולינה
אורי שחר, אולפנה כפר פינס
בהנחיית ד"ר גל דישון מהחממה, ענת מרום ואפרת נגוסה מהאולפנה
בשיתוף מפעל "אמבר" ויק"א בישראל
לקריאת העבודה לחצו כאן

שיפור תהליך גידול הספירולינה בעזרת ההורמון הצמחי Brassinolide.
אוראל מלכה, כפר הנוער אלוני יצחק
בהנחיית ד"ר גל דישון מהחממה, ריבי מרגלית מאלוני יצחק ובליווי דני נייפלד (חברת OliveTech). בשיתוף מפעל "אמבר", יק"א בישראל וחברת Olivetech.
אוראל זכה עם מחקרו במקום השלישי בתחרות לעבודות גמר מצטיינות בנושאי סביבה וקיימות של אוניברסיטת בן גוריון לשנת 2019. 
לקריאת העבודה לחצו כאן

התבטאות גנים בציאנובקטריה ספירולינה בתנאי מליחות גבוהה
מיה רוזנברג
מנחים: ד"ר גל דישון (חממה), נעמה גולן (חממה), ד"ר גלית אשטמקר (מבואות עירון)
להורדת העבודה לחצו כאן

מנגנוני התמודדות עם מליחות באצה דונליאלה
אנה קרבונוב
מנחים: ד"ר גל דישון (חממה), ד"ר גלית אשטמקר (מבואות עירון)
להורדת העבודה לחצו כאן

השפעת השמנים רוזמרין, עץ התה ואורגנו על גידול האצה איזוכריזיס (Isochrysis) וניקיון התרבית
שחר פישלזון
מנחים: ד"ר גל דישון (חממה), ריבי מרגלית (אלוני יצחק)
להורדת העבודה לחצו כאן

הזנת דגי ים ממין ספרוס זהוב (aurata Sparus (במזון המכיל קמח שמקורו באצה הרב תאית, Ulva ,ובשמן שמקורו מרימות זבוב החייל השחור, כתחליף לקמח דגים ושמן סויה
אוריאל לוי
מנחים: סיגל לוצקי (החממה), ריבי מרגלית (אלוני יצחק)
להורדת העבודה לחצו כאן

הזנת דגי נוי במקור מזון חלופי המבוסס על קמח ושמן רימות וצבענים ממקור טבעי
יוליה פופקובה
מנחים: סיגל לוצקי (חממה), ד"ר גלית אשטמקר (מבואות עירון)
להורדת העבודה לחצו כאן

 
"גשם ירוק": מחקר בנושא הימצאות אצות ברחף הנוצר מהגשם
בהנחיית ד"ר בני טלטשמחקר זה התקיים בהשראת החוקרים אסף ורדי ואילן קורן ממכון וייצמן, ועוסק בהקשר הרחב בבחינת הקשר בין תופעה מרהיבה של פריחת אצות באוקיינוסים, לבין כמות הגשם היורדת עלינו! במערכת המחקר בחממה, הכוללת בריכות מים ובהן דגים, ומערכת סגורה היוצרת אפקט הדומה לגשם היורד על האוקיינוס, נבחן האם בתוך טיפות הגשם היורד על הבריכה "כלואות" אצות חד תאיות. שאלה זו עשויה לסייע לנו להבין האם אצות הקיימות באוקיינוסים משפיעות על העיתוי בו ירד הגשם מעל היבשה. 

פרויקט "גלעם":  מחקר בנושא אצות כמקור לאספקת שומנים מן הצומח
בהנחיית ד"ר גל דישון וסיגל לוצקי, ודובי גפן מחברת "גלעם"

מחקר זה עוסק בתחום הולך ומתפתח, המהווה עניין רב לתעשייה ולחקלאות: חיפוש אחר מקורות להפקת שומן מן הצומח. התרחבות מעגל האנשים שאינם מעוניינים לצרוך מוצרים שמקורם בבעלי חיים, התייקרות השומן שמקורו בבעלי חיים, העלאת המודעות לבעיות בריאותיות הנגרמות משימוש בשומן מן החי, ממריצים אותנו לחפש מקורות שונים להפקת שומן, הנחוץ לנו כדי להתקיים – שומן מן הצומח. נכון להיום, רוב השומן מן הצומח המסופק לתעשייה מקורו בגידולי שדה, כגון סויה, תירס ועוד... מקורות אלו גורמים לבעיות אחרות, כגון כריתת יערות לטובת הקמת שדות גידול, ועליית מחירי מוצרי המזון הבסיסיים. במסגרת מחקר זה נבחן אלטרנטיבה חדשה: גידול אצות חד תאיות כמקור לאספקת שומנים מן הצומח.
המחקר מתקיים בתמיכת מפעל "גלעם".


"חקלאות העתיד": גידול אצות על מים מושבים
בהנחיית סיגל לוצקי, נעמה גולן

מחקר זה מתמקד ברעיון חדשני – גידול אצות על מים מושבים או על מים ירודים.
בדרך זו, ניתן יהיה ליהנות משני יתרונות בו זמנית: הראשון, הורדת עלויות הגידול של אצות חד תאיות על ידי שימוש חוזר במים מושבים. השני, טיפול נוסף במים, באמצעות האצות.
 
 
 
 
ברוכים הבאים לחממה!

לינק לאתר החדש מבית היוצר של החממה - "אתגרי הקורונה" - כאן

החממה פתוחה כל יום - כל היום! שעות מענה במשרד:
ימים א' - ה', 8:00 - 15:00
בטלפון: 04-6374160, ובמייל:
hamamaoffice@gmail.com
 
בקרוב בחממה - אירועים, קורסים, פעילויות - לחצו כאן
 
דף הפייסבוק של החממה 

סדנאות ופעילויות לבתי ספר וקבוצות מאורגנות - לפרטים לחצו כאן 

מוזמנים לקרוא את חוברת הרעיונות של החממה כאן

חוברת ההשראה של החממה עלתה לאוויר - לחצו כאן

חג שמח ושנה טובה!
 

 
 
יש מקום לכל אחד להמציא, לגלות ולחקור!
לחצו כאן למידע על חוגי החממה
 
 
החממה האקולוגית בעין שמר, קיבוץ עין שמר, ד.נ. מנשה, מיקוד 38816
טלפון. 04-6374160  |   פקס. 04-6374160
דוא"ל.  gevanoam@gmail.com
בניית אתרים | עיצוב אתרים | קידום אתרים | כרטיס פייסבוק עסקי סטודיו רותם-בר: rotembarstudio.com